Kilpailukyvyllä lisää työpaikkoja

 

Tänään olen pohtinut monta kertaa elinvoimaa, elinkeinopolitiikkaa ja kilpailukykyä. Siis käytännössä yrittäjyyttä, työtä ja työpaikkoja.

Elinkeinoelämän kilpailukyvyn parantaminen on yksi Oulun kauppakamarin tehtävä ja painopiste. Suomi tarvitsee teollisuutta, kauppaa, palveluita ja vientiä. Niin sitä tarvitsee Oulu ja Pohjois-Suomikin. Elinkeinoelämän toimintaedellytysten parantaminen ja toiminnan esteiden poistaminen tarvitsee yritysjohtajien ja kuntapäättäjien vuorovaikutusta ja yhteistyötä. Tänään monet yritykset joutuvat maailmanlaajuisen talous- ja velkakriisin sekä vientimarkkinoiden uusjaon vuoksi etsimään uutta suuntaa toiminnalleen. Haasteet ovat globaaleja, mutta moniin asioihin voimme vaikuttaa joko paikallisesti tai kansallisesti.

Haasteiden ratkaisemiseksi tarvitsemme yhteistyön ja vuoropuhelun lisäksi ennakkoluulottomuutta ja uudistushalua. Elinkeinoelämän keskusliitto EK on tehnyt kuntien yritysilmastotutkimuksen nyt kolmatta kertaa. Mukana tarkastelussa on jälleen 25 seutukuntaa ja 50 kuntaa, joista EK sai eniten yritysjohtajien vastauksia. Mitä tämä suuntaa antaava tutkimus meille kertoo?

Kuntien ja yritysten yhteistyötä on lisättävä ja syvennettävä. Elinkeinopolitiikassa pitää kiinnittää huomiota kasvuyrityksiin, mutta samaan aikaan myös pidempään toimineisiin yrityksiin. Kunnilta yritykset odottavat uudistumiskykyä ja lisää osaamista yritysvaikutusten arviointiin ja julkisiin hankintoihin. Uudessa Oulussa olemme päättäneet ottaa käyttöön yritysvaikutusten arvioinnin, mikä on erinomainen asia. Tutkimuksen mukaan yritysjohtajat arvioivat, että kaikki poliittiset päättäjät eivät vielä ymmärrä, miten päätökset vaikuttavat käytännössä yritysten toimintaedellytysten paranemiseen tai heikkenemiseen. Monien yritysjohtajien mielestä kuntien viranhaltijat ja päättäjät eivät tunne yritysten tarpeita ja tulevaisuuden menestystekijöitä tai uhkia. Jos ei tunne tarpeita tai näe tulevaisuuden toimintaympäristöä, on vaikeata tehdä oikeita elinkeinoelämää tukevia päätöksiä. Erityisesti yritykset toivovat kunnilta apua osaavan työvoiman löytämisessä, kansainvälistymisessä ja omistajanvaihdoksissa.

Teollisuuden ja viennin kilpailukyky ovat olleet Oulun kauppakamarin teollisuusvaliokunnan mietittävänä. Teollisuusvaliokunnassa on uskoa viennin ja talouden dynamiikkaan. Pohjois-Suomen teollisuuden teesit ovat:

1. tuontienergiasta vapaa Suomi

2. metsien talouskäytön lisääminen

3. merikuljetusten rikkidirektiivin peruutus ja kuljetusten kompensointi

4. kuljetustukilain uudistamistarve

5. ekologisuus ja ympäristömittarit yhteistyönä

6. viranomaisille kehittämisasenne

7. teknologialla kilpailukykyä ja teollisuus ketteräksi

8. yritystoiminnan ja viennin rahoituksen saatavuutta ja ehtoja parannettava.

On osattava tehdä päätöksiä, jotka lisäävät teollisuuden kilpailukykyä. Viime aikoina on tehty liikaa päätöksiä, jotka ovat lisänneet teollisuuden kustannuksia ja siten heikentäneet mahdollisuuksia menestyä kansainvälisessä kilpailussa.

Elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä voidaan parantaa tai heikentää mm. maakuntakaavan valmistelussa. Tänään oli yhdistymishallituksessa käsittelyssä Pohjois-Pohjanmaan Maakuntakaavan lausunto, joka oli valmisteltu pääosin virkamiestyönä. Elinkeinoelämän näkemykset tulevaisuuden suunnasta, toimintaympäristön painopisteen muuttumisesta pohjoiseen näkyi valitettavan huonosti. Onneksi maakuntakaavan valmistelu jatkuu, joten vielä on mahdollisuus vaikuttaa. Työ on aloitettava tänään.

Jätä kommentti