Talous on yksinkertaista

Talous on yksinkertaista. Tulojen pitää riittää omiin menoihin ja investointeihin. Niin se kuntataloudessakin. Toimintatulojen on katettava toimintamenot. Erotuksen pitää kattaa poistot ja investoinnit.

Talous tiukkenee. Tulevaisuus ei lupaa helppoja aikoja kunnille eikä kaupungeille. Uudessa Oulussa ja monessa muussakin kunnassa toimintamenot kasvavat nopeammin kuin tulot. Verotulot vähenevät. Valtionosuudet vähenevät. Yhteisöverot tulot ovat pudonneet Oulun elinkeinoelämän rakennemuutoksen myötä vuoden 2007 noin 100 miljoonasta eurosta ensi vuoden 33 miljoonan euroon.  Kun tuloista vähennetään menot, jäljelle jää erotus, jolla sitten hoidetaan lainat, rahoituskulut, poistot ja investoinnit. Hoidetaan, jos kassassa on rahaa jää.  Jos rahaa ei ole, otetaan lainaa tai keksitään jotain muuta. Vuosikate-ennuste Uudessa Oulussa on 40 miljoonaa euroa, investoinnit on 182 miljoonaan. Yhtälö on mahdoton, mutta mitä sinä tekisit?

Tulopuoli on ongelmallinen. Verojen korotus on kuin henkilökohtaisella tasolla palkankorotus, kyllä siihen pian tottuu ja pian se on kulutettu. Valtionosuusleikkaukset ovat asia, johon et voi vaikuttaa – se tulee annettuna tekijänä. Yhteisöverotuloja voisi saada lisää, mutta tänä päivänä perustetut yritykset vaikuttavat kunnan kassaan pitemmällä tähtäyksellä. Mitä jää jäljelle?

Toimintamenoille on tehtävä jotakin. Niinhän me tekisimme kotitaloudessakin. Mistä saavutetusta edusta sinä voisit luopua, jos on pakko?  Minkä asian tekisit toisin? Jokaisella meillä on jokin hyvä ehdotus asian ratkaisemiseksi –kerro se minulle.  Investointeja meidän on harkittava uudelleen. Investointeja voi tehdä vain niin paljon kuin pystyy maksamaan. Mistä investointihaaveesta olisit valmis luopumaan tai minkälaisen investoinnin asettaisit muiden edellä? Nykyisiä meneillään olevia investointeja on vaikea keskeyttää, mutta tulevaisuuden investointeja me voimme miettiä uudelleen.  Miten voit tehdä uudistavia investointeja, jotka vaikuttavat siihen, että nykyiset käyttömenot kokonaisuudessaan laskevat? Haastan sinut uudistamiseen ja kehittämiseen. Minkälaisia uudenlaisia palveluita toivoisit? Milloin ja missä sinun pitäisi saada palvelua? Kumpi on tärkeämpää – se että palvelu on fyysisesti lähellä tai helposti saavutettavissa 24/7? Minkä asian voisi oikeasti tehdä pois. Tämä on haaste ja mielenkiintoinen mahdollisuus.  Kerro minulle, vien ideasi nimelläsi  eteenpäin, jos haluat. 

Jätä kommentti